WIZZ-AIR

Podaci o kompaniji

Plan za osnivanje kompanije Wizz Air zamišljen je u junu 2003. godine kada se šest osoba sa velikim spektrom stručnosti u vođenju avio-kompanija i sa velikim prethodnim uspjesima u mnogim djelatnostima udružilo sa Józsefom Váradijem, izvršnim direktorom kompanije. Za samo tri mjeseca kompanija Wizz Air je postala registrirana kompanija spremna za poletanje.

Prvi let je imala 19. maja 2004. iz Katovica. Danas Wizz Air nudi preko 420 ruta iz 25 baza u regiji: Gdanjsk, Lublin, Poznanj, Katovice, Varšava i Vroclav u Poljskoj; Budimpešta i Debrecin u Mađarskoj; Sofija u Bugarskoj; Bukurešt, Kluž-Napoka, Targu Mureš, Jaši, Sibinj, Krajova i Temišvar u Rumuniji; Kijev u Ukrajini; Prag u Češkoj Republici; Beograd u Srbiji; Vilnijus u Litvaniji; Skoplje u Makedoniji; Riga u Latviji; Tuzla u Bosni i Hercegovini; Kutaisi u Gruziji i Košice u Slovačkoj.

Nakon decenije stabilnog rasta, kompanija je postala najveći niskotarifni avio-prijevoznik u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Wizz Air je uspješno završio početnu javnu ponudu dionica 25. februara 2015. godine te je primljen na Londonsku berzu. Kompanija je registrirana na Londonskoj berzi pod berzovnim simbolom WIZZ te zapošljava više od 2600 osoba.

Na svoju 11. godišnjicu, maja 2015. godine, WIZZ je najavio kompletno osavremenjavanje brenda i nove boje flote kako bi izašao u susret zahtjevima putnika, zauzimajući tako svoje mjesto među vodećim evropskim avio-kompanijama. Kompanija WIZZ je poprimila življi, svježiji i sofisticiraniji izgled i dojam. Neke od inicijativa koje su uvedene u okviru inicijative unapređenja brenda su dodjela sjedala, prioritet pri ukrcavanju, poboljšani sistem cijena, kao i mnoge druge.

Air Transport World, vodeći časopis u ovoj grani djelatnosti, dodijelio je kompaniji Wizz Air nagradu “Najbolja niskotarifna avio-kompanija u 2016.”

Ponuda usluga

Wizz Air je vrijednosno orijentisana avio-kompanija s fokusom na inovacije u svakom segmentu putovanja. Naš cilj je da učinimo letove dostupne građanima Centralne i Istočne Evrope, kao i da svim putnicima u Evropskoj uniji omogućimo potpuno novi doživljaj putovanja.

Koristi se najnovija tehnologija kako bi se osiguralo da Wizz Air iskustvo bude izvrsno kako u pogledu usluga tako i u pogledu odnosa cijene i pruženog kvaliteta. Nudimo jednostavan model usluga, što podrazumijeva: putovanje bez karte, korištenje troškovno i vremenski efikasnih sekundarnih aerodroma, jedinstvenu klasu s potpuno kožnim sjedalima i hranu i piće na zahtjev uz dodatno plaćanje.

Naše nove avione, sa tehnologijom koja je najbolja u klasi, održavaju neke od najboljih kompanija, poput kompanije Lufthansa Technik. To omogućuje kompaniji da putnicima dosljedno pruža visok nivo usluga.

Aerodromi i mreža

Wizz Air stalno traži prilike da proširi svoju mrežu odredišta i pruži mogućnost niskotarifnog prevoza. Mi smo odlučni u postizanju najniže troškovne osnove u regiji Srednje i Istočne Evrope, a izbor aerodroma u tome ima presudan značaj. Zbog toga letimo i na primarne i sekundarne te regionalne aerodrome, pri čemu klijentima pružamo ljubaznu i brzu uslugu uz niske troškove koji se odražavaju u WIZZ cijenama. Neprestano vodimo pregovore kako bismo uspostavili mrežu letova na više aerodroma.

Ljudi

Vjerujemo da ljudi čine razliku. Članovi našeg tima, kako u avionu tako i na tlu, dijele istu strast: strast prema avijaciji. Wizz Air tim vjeruje u visoke etičke standarde pomognute sjajnim timskim pristupom. Danas naša avio-kompanija zapošljava osoblje posvećeno svom poslu iz različitih zemalja širom Evrope. Zahvaljujući izuzetno posvećenom, stručnom i multikulturalnom upravljačkom timu, vodstvo i motivacija su pokretačke snage kompanije WIZZ i ključni faktor njenog uspješnog poslovanja.

Wizz Air flota

Wizz Air ima mladu, jednoobraznu flotu Airbus aviona iz porodice A320, uključujući avione A320 i jedan A321ceo. Wizz Air je u novembru 2015. godine naručio dostavu svog prvog aviona A321ceo, a do 2018. će naručiti još 20.

Wizz Air je od kompanije Airbus naručio 110 aviona A321neo nove tehnologije sa naprednim sistemima i motorima koji će dodatno smanjiti osnovu troškova Wizz Aira, koji je po tome lider u industriji, kao i emisije ugljičnog dioksida ove kompanije. Sve nove letjelice su opremljene Sharklet uređajima za vrh krila.

Adresa kompanije

Wizz Air Hungary Ltd.

Laurus Offices | Kőér street 2/A | Building B | H-1103 | Budimpešta, Mađarska

info@wizzair.com
Gradski sud Budimpešte u svojstvu registra kompanije, reg.br:01-09-964332
EU PDV broj: HU13122605
Nadzor: Nacionalna uprava za transport
Ured civilnog vazduhoplovstva http://www.nkh.gov.hu/a-hatosagrol
1675 Budimpešta, Pf.: 41.