Check – in / registracija putnika na let – Wizz Air

Na aerodromu Tuzla šalteri za registraciju putnika (check-in šalteri) nalaze se u holu terminalne zgrade. Šalteri se otvaraju 135 minuta prije polijetanja zrakoplova a zatvaraju se 40 minuta prije polijetanja zrakoplova. Izlaz / gate se na Wizz Air-ovim letovima zatvara 30 minuta prije predviđenog polijetanja zrakoplova.

Za putnike koji su uplatili aerodromski check in:

Za registraciju putnika i prtljaga na let, na šalterima za registraciju putnik koji je uplatio aerodromski check-in je obavezan da preda validan putni dokument kako bi dobio kartu za ukrcavanje u zrakoplov (eng. boarding pass) sa kojim odlazi do naznačenog izlaza (eng. gate).

Za putnike koji su izabrali besplatni on – line check in (registracija za let preko interneta ):

Ako odaberete web prijavu na let, morate odštampati svoju kartu za ukrcaj i dati je na uvid na ulazu za ukrcaj uz svoje putne dokumente (pasoš i lična karta). Ako na putovanje nosite predati prtljag, morate se javiti na mjesto za predaju prtljaga najkasnije 40 minuta prije polaska vašeg leta.

Prijava na let putem interneta dostupna je od 30 dana do 3 sata prije zakazanog vremena polaska leta ako ste napravili rezervaciju prije 15. avgusta 2017. ili ako ste kupili sjedište tokom postupka rezervacije 15. avgusta 2017. ili poslije.

Ako niste kupili sjedište uz rezervaciju napravljenu nakon 15. avgusta 2017., prijava na let će vam postati dostupna tek 48 sati prije polaska. Za povratne letove za koje niste kupili sjedište, prijava na let za povratni segment putovanja bit će moguća nakon što se otvori prijava na odlazni let do 15 dana prije datuma odlaznog leta.

 • odštampajte kartu za ukrcaj
 • pokažite odštampanu kartu za ukrcaj na ulazu sa vašim putnim dokumentima najkasnije 30 minuta prije zakazanog vremena polijetanja
 • ako trebate predati prtljag, to učinite najkasnije 40 minuta prije polaska na pultu za prtljag

PRIJAVA NA LET PUTEM MOBILNIH UREĐAJA

Preuzmite našu besplatnu mobilnu aplikaciju za Android, iPhone !

Ako se prijavljujete na let putem aplikacije, imate sljedeće mogućnosti:

 • preuzmite kartu za ukrcaj putem aplikacije dok je vaš telefon povezan na internet
 • posjetite wizzair.com putem preglednika na mobilnom uređaju, unesite potvrdni kôd leta i odštampajte kartu za ukrcaj.
 • Ako koristite iOS operativni sistem, kartu za ukrcaj možete sačuvati i u Walletu*

Link za prijavu na let putem interneta možete pronaći: Ovdje

UKRCAVANJE

Putnici koji se prijave na let putem interneta trebaju doći na ulaz za ukrcavanje najkasnije 30 minuta prije zakazanog vremena polaska leta.

Za sve putnike koji koriste usluge Wizzair-a, ukoliko nisu izvršili online registraciju za let (web-check-in), isti su dužni izvršiti na šalteru Međunarodnog aerodroma Tuzla (uz određenu novčanu naknadu)

Važno za putnike sa posebnim zahtjevima ili potrebama:

Putnici s posebnim zahtjevima ili posebnim potrebama trebaju na prijavu na let doći 2 sata prije predviđenog vremena polaska ili možda nećemo moći pravovremeno dovršiti proceduru prijave na let da bi se putnik ukrcao.

Informacije za djecu od 2 -14 godina ( CHD )

Rezervacije za djecu u dobi od 2 do 14 godina (uključujući obje vrijednosti) vrše se kao rezervacije za djecu, ali djeca moraju sjediti na vlastitom sjedalu i platiti cijenu karte za odraslu osobu.

Wizz Air dopušta da djeca putuju zajedno, pod uvjetom da djecu prati najmanje jedna odrasla osoba (u dobi od 16 godina i starija) na 10 djece.

Djeca mlađa od 14 godina smiju letjeti samo ako su u pratnji odrasle osobe koja je navršila najmanje 16 godina i koja će preuzeti punu odgovornost za dijete.

Putnici u dobi od 14 i 15 godina smiju putovati bez pratnje, ali ne mogu biti odgovorni za drugog putnika mlađeg od 14 godina.

Rezervaciju za odraslu osobu treba izvršiti u okviru iste rezervacije kao i za dijete. Ako se mjesto za dijete rezervira odvojeno od odrasle osobe u pratnji, tada te dvije rezervacije moraju biti izvršene na isto ime i adresu korisnika.

Djeca starija od 14 godina na letovima Wizz Aira mogu putovati sama.

Informacije za bebu od 0 – 2 godine ( INF )

Bebe uzrasta do 2 godine mogu da putuju po cijeni naknade za bebu u krilu odrasle osobe koja ih prati. Jedna osoba može pratiti najviše jednu bebu. Naknada za bebu se može platiti putem interneta tokom postupka rezervacije ili preko pozivnog centra. Pored naknade za bebu, neće vam biti naplaćeni porez i naknada za rezervaciju.

Opšte odredbe: Odrasla osoba koja putuje sa bebom ima pravo da pored male ili velike kabinske torbe unese u avion dodatni lični predmet za dojenče koji ima dimenzije 40×30×18 cm.

Bebe moraju biti mlađe od 2 godine kako prilikom odlaznog, tako i prilikom povratnog leta. Ako beba napuni 2 godine nakon odlaska, a prije povratnog leta, mora se kupiti karta za sjedalo. Djeci starijoj od dvije godine neće biti dozvoljeno da putuju u krilu odrasle osobe koja ih prati.

Autosjedalica za bebu: Autosjedalica za bebu koja se postavlja suprotno od smjera vožnje i koja ima unutrašnji pojas može se unijeti u avion samo ako je kupljena karta za dodatno sjedalo na tom letu. Autosjedalica mora imati bravicu koja će omogućiti sigurno vezivanje sa pojasom za putnike.
Ako je autosjedalica unesena u avion, dodatno sjedalo se plaća po uobičajenoj cijeni tokom vršenja rezervacije ili putem pozivnog centra ako je rezervacija završena i potvrđena od strane kompanije Wizz Air.

Kada je u pitanju rezervacija putem interneta, prilikom unosa informacija o imenu i prezimenu putnika kao ime putnika treba upisati “INFANT”, a u polje predviđeno za prezime treba unijeti prezime putnika. Ako rezervaciju obavite putem interneta, kontaktirajte i pozivni centar putem telefona kako biste dostavili ime i prezime beb i potvrdili da će beba putovati u autosјedalici.

Ako je rezervisano dodatno sjedalo, dodatna dozvoljena težina prtljaga za bebe i naknada za bebe se ne primjenjuju.
Autosjedalice se ne mogu unijeti u avion kao kabinski prtljag bez kupljene karte za dodatno sjedalo.

Naknada za dojenče: Ako je cijena jednosmjerne karte za odraslu osobu koja prati bebu niža od 27 EUR, isti iznos će se primijeniti na naknadu za bebu. Ako je cijena jednosmjerne karte za odraslu osobu koja prati bebu viša od 27 EUR, naknada za bebu će ostati 27 EUR.

PRTLJAG / WIZZ AIR

Dopušteni prtljag:

Svaki putnik može ponijeti:

Jedan komad kabinskog prtljaga dimenzija do 55 x 40 x 23 cm, maksimalno do 10 kg

Do 6 komada prijavljenog prtljaga od kojih ni jedan ne premašuje 32 kilograma

Duty free kupovine na aerodromu nakon sigurnosne provjere

Važno: Vaš će se prtljag pregledati na aerodromu!

Napomena: Naknade na aerodromu su MNOGO VEĆE nego ako rezervirate online.

PUTNICI KOJI NISU UPLATILI WIZZ PRIORITET

Jedan komad besplatnog ručnog prtljaga, dimenzija do 55 x 40 x 23 cm, maksimalno do 10 kg težine.

Po novom pravilu Wizz Air-a obavezni su predati svoj ručni prtljag besplatno na šalterima za registraciju putnika i prtljaga ili u odlaznom gate-u.

PUTNICI KOJI SU UPLATILI WIZZ PRIORITET

Mogu ponijeti i dodatnu malu torbu dimenzija 40 x 30 x 18 cm

 

WIZZ prioritet

Ako kupite uslugu WIZZ Prioritet (ili ako ste kvalifikovani za WIZZ Prioritet uslugu zato što posjedujete WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO ili WIZZ Plus pakete) vaš ručni prtljag će garantovano putovati uz vas u kabini aviona, i moći ćete ponijeti plus jednu (+1) malu torbu (ručnu torbu, laptop torbu ili torbu za kameru) maksimalnih dimenziija 40 x 30 x 18 cm, koja mora biti smještena ispod sjedišta koje je ispred vas.

 

Muzički instrumenti

Putnici koji kupe veliki kabinsku torbu mogu u avion unijeti muzički instrument čija dužina nije veća od 80 cm. Druge dimenzije futrole ne smiju premašivati 45 x 25 cm. Primjeri takvih instrumenata su violine, viole, flaute, klarineti, trube, ukulele. Da biste provjerili veličinu, futrolu muzičkog instrumenta morate staviti u kalibracioni alat velike kabinske torbe: širina & dubina mora odgovarati, a visina mora biti manja od otprilike 1,5 puta dozvoljene visine. Putnik ne bi trebao imati nikakav drugi ručni prtljag osim malog muzičkog instrumenta. Nakon što se ukrcate, muzički instrument morate staviti u gornju ladicu. Muzički instrumenti koji ne odgovaraju gore navedenim dimenzijama moraju se prenijeti ili kao prijavljeni prtljag nakon plaćanja relevantnih naknada ili u avionu nakon dobijanja prethodnog odobrenja od Wizz Air putem pozivnog centra i plaćanjem dodatnog sjedala.

Osim toga, putnici mogu nositi besplatno sljedeće predmete:

 • kaput ili prekrivač
 • mobilni telefon
 • materijal za čitanje tokom leta
 • za djecu do dvije godine: hranu za vrijeme trajanja leta, sklopiva dječju nosiljku ili manju kolijevku
 • par štaka za ljude s fizičkim invaliditetom

Tečnosti u kabinskom prtljagu podliježu sljedećim ograničenjima koje je uvela vlada:

Tečnost je u spremniku maksimalnog volumena od 100ml

Svi spremnici za tečnost koji zadovoljavaju uvjet od 100 ml volumena se mogu staviti u providnu plastičnu kesicu od 1 litra, koja se može ponovo zatvoriti i koja je dimenzija 20 cm x 20 cm.

Plastičnu kesicu trebate odvojeno predati na sigurnosnu provjeru

Od vas će se na aerodromskom mjestu za sigurnosnu provjeru tražiti da uklonite svu tečnost koja ne zadovoljava gore navedene zahtjeve.

PREDATI PRTLJAG NA WIZZ AIR LETOVIMA

Zbog sigurnosnih mjera, Wizz Air neće prenositi prtljag ako njegov vlasnik nije u avionu (osim izgubljenog prtljaga).

Maksimalne dimenzije prtljaga za prolazak kroz tovarna vrata su:

 • Širina: 149 cm
 • Visina: 119 cm
 • Dužina: 171 cm

Tipovi torba koje se deklarišu kao predani prtljag:

 • 20 kg  predana torba
 • 32 kg  predana torba

Putnikova je obaveza da odgovori na sve zahtjeve službenika obezbjeđenja ako je to potrebno. Ako se prtljag ne preveze jer putnik nije ispunio zahtjeve obezbjeđenja, Wizz Air neće biti odgovoran za bilo kakve prateće troškove.

Predani prtljag se, kad god je moguće, prevozi u istom avionu kao i putnik kome pripada. Ako se zbog sigurnosti, zaštite ili operativnih razloga odlučimo da ga prevezemo alternativnim letom, nećemo biti odgovorni za kašnjenje prtljaga. Da bi se izgubljeni prtljag vratio svom vlasniku u razumnom roku otpreme, prije predavanja za transport mora biti označen imenom putnika, inicijalima i adresom. Nije dozvoljen besplatni prtljag za dojenčad osim dječjih kolica / sklopivih dječjih nosiljki / automobilskih sjedalica za djecu (mogu se unijeti besplatno). Dječja kolica i invalidska kolica prijavljuju se s ostalim prtljagom i prenose besplatno samo ako i korisnik te opreme putuje.

Ako predani prtljag sadrži bilo koji od sljedećih predmeta, Wizz Air neće biti odgovoran ni za kakav gubitak, uništavanje, odgodu ili oštećenje takvih predmeta:

 • gotovinu, obveznice
 • nakit, plemenite metale, drago i poludrago kamenje
 • računar, kameru, videokameru, mobilni telefon i druge elektronske ili tehničke uređaje i njihove dodatke
 • službene, poslovne ili privatne dokumente
 • putne ili druge identifikacijske dokumente
 • ključeve
 • tečnost
 • lijekove
 • umjetnička djela i umjetničke predmete
 • lako kvarljivu robu

Neki aerodromi mogu imati daljnje restrikcije o predmetima koji se smiju nositi u ručnom i / ili predanom prtljagu. U takvim slučajevima, primjenjuju se odredbe aerodroma.

Više informacija o prtljagu možete pronaći: Ovdje